Εμπειρίες από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUROSCOLA - Στρασβούργο 2012

Δημοσιεύτηκε στις calendar_today 29-02-2012 από τον χρήστη account_circleΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ  στην κατηγορία  Βουλή των εφήβων - Ευρωπαϊκά προγράμματα

 Λέξεις  κλειδιά: Βουλή των εφήβων Ευρωπαϊκά προγράμματα

print εκτύπωση  | 

Ο μαθητής του σχολείου μας Γκαντάρας Αντώνης μοιράζεται τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Euroscola.

"Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα EUROSCOLA ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία, καθώς μου έδωσε όχι μόνο τη δυνατότητα να μάθω περισσότερα για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσω νέους τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι υπάλληλοι του Ευρωκοινοβουλίου έλυσαν τις απορίες μας σχετικά με τους στόχους της ΕΕ, την πολιτική και οικονομική θέση της στο σύγχρονο γοργά αναπτυσσόμενο κόσμο και τις αξίες που διέπουν το έργο της. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε κατανοητή η αναγκαιότητα προάσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος και δραστηριοποίησης των νέων, έτσι ώστε ο θεσμός της ΕΕ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Έχοντας σχηματίσει πολυεθνικές ομάδες και συγκεντρωθεί στις αίθουσες των βουλευτών, συζητήσαμε με τους συνομηλίκους μας, στην αγγλική γλώσσα φυσικά, για θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, τη μετανάστευση, τον εθελοντισμό, τα ευρωπαϊκά ιδανικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε ομάδα εργασίας κλήθηκε να υιοθετήσει μία απόφαση, βασισμένη στο θέμα που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας, την οποία στη συνέχεια οι συμμετέχοντες του προγράμματος υπερψήφισαν ή καταψήφισαν με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου.

Αδιαμφισβήτητα, ο θεσμός του EUROSCOLA είναι μοναδικός, μιας και δεν υπάρχει κανένα μέρος πιο πρόσφορο για τέτοιου είδους συγκεντρώσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την καρδιά της δημοκρατικής ζωής της ηπείρου μας. Μακάρι να δινόταν σε περισσότερους νέους η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα, που καλλιεργεί την πολιτική συνείδηση και αναδεικνύει την αξία του γόνιμου διαλόγου, ως μέσο για την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας."

 

Γκαντάρας Αντώνιος

 

 


Διαβάστηκε  6717   φορές  |  Αξιολόγηση +96 (+99, -3)
  Μου αρέσει     Δε μου αρέσει