Βρίσκεστε εδώ:  » ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ  » Επικαιρότητα  »

Επίσκεψη της ομάδας project "ΕΞΥΠΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ" στο εργαστήριο ρομποτικής PANDORA και στην έκθεση Αρχαίας Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά στο ΤΙΤΑΝ

Δημοσιεύτηκε στις calendar_today 04-12-2014 από τον χρήστη account_circleΜΑΛΑΚΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  στην κατηγορία  Επικαιρότητα

 Λέξεις  κλειδιά: Νέα Επικαιρότητα project πρότζεκτ έξυπνη τεχνολογία

print εκτύπωση  | 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 03/12/2014 επίσκεψη του τμήματος Β Λυκείου Ερευνητικής εργασίας "Έξυπνη Τεχνολογία" πρώτα στο εργαστήριο της ομάδας ρομποτικής PANDORA του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., και μετά στη μεταφερόμενη έκθεση Αρχαίας Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά , που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη.

Αφού φτάσαμε το πρωί στο Α.Π.Θ. κάναμε μία γρήγορη βόλτα σε όλη την Πανεπιστημιούπολη και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Πολυτεχνική Σχολή.

Εκεί, στην αίθουσα "Βεργίνα" μας υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ κ. Πέτρου Λουκάς, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής δρ. Εμμανουήλ Τσαρδούλιας και φοιτητές που συμμετέχουν στην ομάδα.

Ο κ. Τσαρδούλιας, επικεφαλής της ομάδας Τεχνητής Νοημοσύνης της PANDORA, μας εξήγησε το σκοπό και τη λειτουργία της ομάδας, μας επέδειξε το όχημα που τώρα βρίσκεται σε στάδιο συναρμολόγησης και ανάπτυξης και έλυσε όλες μας τις απορίες σχετικά με τους αισθητήρες και τις λειτουργίες των αυτόνομων οχημάτων.

Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για να πάμε στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, όπου ξεναγηθήκαμε στη μεταφερόμενη έκθεση Αρχαίας Τεχνολογίας του κ. Κ. Κοτσανά, όπου και είδαμε ανακατασκευές αρχαίας τεχνολογίας.

Ήταν ομολογουμένως μία ενδιαφέρουσα εμπειρία, όπου (εκτός από τη βόλτα στο Α.Π.Θ.) συνδυάσαμε το παλιό με το νέο.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

PANDORA:

Η ομάδα P.A.N.D.O.R.A. (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) δημιουργήθηκε το 2005 και αφού ανέπτυξε έναν «ευφυή» βραχίονα που ανιχνεύει ζωή μέσα σε χαλάσματα, δημιούργησε ένα όχημα που κινείται αυτόνομα και χωρίς τηλεχειρισμό μέσα σε προσομοιωμένο χώρο καταστροφών έχοντας τη δυνατότητα να αποφεύγει εμπόδια και να ανιχνεύει πιθανούς επιζώντες με τη χρήση κατάλληλων αισθητήρων.

Με αυτό το όχημα συμμετέχει επί σειρά ετών στον διεθνή διαγωνισμό Robocup Rescue έχοντας καταγράψει σημαντικές διακρίσεις, με κορυφαία αυτήν της κατάκτησης της 2ης θέσης στο Robocup Rescue 2013 στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων (Best of class in autonomy), που πραγματοποιήθηκε από  24 έως 30 Ιουνίου 2013,

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα PANDORA μπορείτε να διαβάσετε:

http://pandora.ee.auth.gr/

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ PANDORA

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ:

Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανένα. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Όμως η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό.

Η έκθεση του μουσείου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ξαναζωντανεύει 300 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το ρομπότ - υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου κατόπιν 25χρονης έρευνας και μελέτης του Κώστα Κοτσανά.

Το μουσείο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας του Κατακόλου, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.

http://kotsanas.com/


Διαβάστηκε  1483   φορές  |  Αξιολόγηση +1 (+1, -0)
  Μου αρέσει     Δε μου αρέσει