Βρίσκεστε εδώ:  » ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ  » Επικαιρότητα  »

Επίσκεψη στο εργαστήριο της ομάδας ρομποτικής PANDORA

Δημοσιεύτηκε στις calendar_today 09-04-2014 από τον χρήστη account_circleΜΑΛΑΚΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  στην κατηγορία  Επικαιρότητα

 Λέξεις  κλειδιά: Νέα Επικαιρότητα ρομπότ pandora ερευνητική εργασία project

print εκτύπωση  | 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 09/04/2014 επίσκεψη του τμήματος Β Λυκείου Ερευνητικής εργασίας "Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη"  στο εργαστήριο της ομάδας ρομποτικής PANDORA του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στην αίθουσα "Βεργίνα" μας υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ κ. Πέτρου Λουκάς, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής δρ. Εμμανουήλ Τσαρδούλιας και φοιτητές που συμμετέχουν στην ομάδα.

Η ομάδα P.A.N.D.O.R.A. (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) δημιουργήθηκε το 2005 και αφού ανέπτυξε έναν «ευφυή» βραχίονα που ανιχνεύει ζωή μέσα σε χαλάσματα, δημιούργησε ένα όχημα που κινείται αυτόνομα και χωρίς τηλεχειρισμό μέσα σε προσομοιωμένο χώρο καταστροφών έχοντας τη δυνατότητα να αποφεύγει εμπόδια και να ανιχνεύει πιθανούς επιζώντες με τη χρήση κατάλληλων αισθητήρων.

Με αυτό το όχημα συμμετέχει επί σειρά ετών στον διεθνή διαγωνισμό Robocup Rescue έχοντας καταγράψει σημαντικές διακρίσεις, με κορυφαία αυτήν της κατάκτησης της 2ης θέσης στο Robocup Rescue 2013 στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων (Best of class in autonomy), που πραγματοποιήθηκε από  24 έως 30 Ιουνίου 2013, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας.

Ο κ. Τσαρδούλιας, επικεφαλής της ομάδας Τεχνητής Νοημοσύνης της PANDORA, μας εξήγησε το σκοπό και τη λειτουργία της ομάδας, μας επέδειξε το απερχόμενο ερπυστριοφόρο όχημα το οποίο συμμετείχε στους προηγούμενους διαγωνισμούς, καθώς και το νέο όχημα που τώρα βρίσκεται σε στάδιο συναρμολόγησης και ανάπτυξης, ώστε να συμμετάσχει στον επόμενο διαγωνισμό Robocup Rescue 2014, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη João Pessoa στη Βραζιλία τον Ιούλιο.

Επίσης, έλυσε όλες μας τις απορίες σχετικά με τους αισθητήρες και τις λειτουργίες των αυτόνομων οχημάτων.

Ομολογουμένως, μείναμε ενθουσιασμένοι από αυτήν την επίσκεψη και αποκτήσαμε γνώσεις και ιδέες και για το δικό μας ερευνητικό εγχείρημα (δυστυχώς, αμελήσαμε να φέρουμε τον δικό μας μπαρμπΑrduino για να τον φωτογραφίσουμε δίπλα στα οχήματα της PANDORA).

Ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ. Πέτρου Λουκά, Τσαρδούλια Εμμανουήλ και τους φοιτητές της ομάδας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στη Βραζιλία!

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα PANDORA μπορείτε να διαβάσετε:

http://pandora.ee.auth.gr/

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ PANDORA

 


Διαβάστηκε  1176   φορές  |  Αξιολόγηση +8 (+9, -1)
  Μου αρέσει     Δε μου αρέσει