Βρίσκεστε εδώ:  » Πληροφορίες Ιστότοπου  »

Πληροφορίες Ιστότοπου

Τελευταία ενημέρωση: 28-05-2020

Ο ιστότοπος μας δεν είναι πια υπό κατασκευή   !*

Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι έχει φτάσει στην τελική του μορφή. Συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εμπλουτίζεται σταδιακά με τη συμμετοχή των μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας, να διορθώνονται οι ατέλειες του (που πάντα θα υπάρχουν), ώστε να καταφέρει να είναι "ζωντανός" και να εξυπηρετήσει τον σκόπο του.

Σκοπός του δεν είναι ούτε απλά να υπάρχει, ούτε να υποκαταστήσει τις πύλες ενημέρωσης, επικοινωνίας, δημοσίευσης περιεχομένου ή κοινωνικής δικτύωσης του παγκόσμιου κυβερνοχώρου.

Η φιλοδοξία είναι να γίνει μία αμφίδρομη πύλη ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών του λυκείου μας, κυρίως για τις ώρες εκτός σχολείου, αλλά και να αποτελέσει ένα διδακτικό εργαλείο στα χέρια των τελευταίων και ένα εργαλείο εκφρασης στα χέρια των πρώτων. Εννοείται, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο επικουρικά και μόνο μπορεί να λειτουργήσει.

Η φυσική ανθρώπινη επικοινωνία και ο καθημερινός αγώνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην τάξη δε μπορεί ποτέ και με τίποτα να υποκατασταθεί (κι ας υπάρχουν κάποιοι "ειδήμονες", που ούτε σε τάξη έχουν μπει, ούτε με την τεχνολογία έχουν σχέση, που "ευαγγελίζονται" μία "ψηφιακή πανάκεια" για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα). 

Σκοπός, επίσης, του ιστότοπου μας είναι να καταγράψει τη σχολική μας ιστορία στο πέρασμα των σχολικών ετών, όπως επίσης, εξίσου σημαντικό, να εξυπηρετήσει τη φιλοσοφία του παγκόσμιου ιστού, της απόλυτης ελευθερίας έκφρασης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.

Ο ιστότοπος μας φιλοξενείται στους εξυπηρετητές του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου  (www.sch.gr), για αυτό και η διεύθυνση του  lyk-n-moudan-new.chal.sch.gr είναι λίγο "περίεργη",  αφού προκύπτει από τα αρχικά της σχολικής μας μονάδας και του νομού μας. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο συχνά - πολύ συχνά, δυστυχώς - ο ιστότοπος μας αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας και διασύνδεσης, αφού το ΠΣΔ έχει το "βαρύ" έργο να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει όλες τις μονάδες της χώρας.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος έχει δημιουργηθεί με καθαρό πρωτότυπο κώδικα (HTML, PHP και MySQL), χωρίς να βασίζεται σε κανένα σύστημα CMS (π.χ. Joomla! ή Wordpress), πράγμα που σημαίνει ότι έχει το μεράκι του "χειροποίητου" και δεν ενσωματώνει την αυτοματοποιημένη "τελειότητα" (αλλά και την "ακατάσχετη φλυαρία") αυτών των συστημάτων.

Έχει γίνει εντατική προσπάθεια να χρησιμοποιούνται πρωτότυπες εικόνες και υλικό μέσα από το σχολικό μας περιβάλλον.  Όπου αυτό δεν ήταν δυνατό, έχουν χρησιμοποιηθεί πόροι (εικόνες, βίντεο, κώδικας, πληροφορίες), για τους οποίους δίνεται η δυνατότητα χρήσης για εκπαιδευτικούς και μη εμπορικούς σκοπούς, από ιστότοπους που αναφέρονται στην ενότητα Σύνδεσμοι -> Πόροι Ιστότοπου.  Επίσης, έχει γίνει προσπάθεια, ώστε η αλληλεπίδραση με τον χρήστη να είναι όσο το δυνατον πιο φυσική με τη χρήση της μεταφοράς του σχολικού μας περιβάλλοντος. 

Η ιστορία του ιστότοπου μας ξεκίνησε στις αρχές του 2010 στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμογές Υπολογιστών Β' Λυκείου, και μετά από 10 χρόνια και 3 διακρίσεις (ο ιστότοπος του ΓΕ.Λ. Ν. Μουδανιών έχει βραβευθεί με το 2ο Βραβείο στην κατηγορία Λυκείων στον 7ο Διαγωνισμό Ελληνόφωνων Εκπαιδευτικών Ιστότοπων-ΔΕΕΙ και με επαίνους στους 5ο και 8ο ΔΕΕΙ), ήρθε η ώρα για τη δημιουργία και δημοσίευση μίας πιο μοντέρνας εκδοχής του.

Ο νέος ιστότοπος έχει διατηρήσει τη φιλοσοφία του παλιού, αλλά διαθέτει πιο μοντέρνα διεπιφάνεια χρήσης, κατάλληλη και για φορητές συσκευές.

Έχει γίνει η προσπάθεια να ενοποιηθεί το περιεχόμενο του παλιού (που "κουβαλά" ιστορία 10 ετών) με αυτό του νέου ιστότοπου, λογικό είναι όμως να υπάρχουν κάποιες αστοχίες - που στην πορεία του χρόνου θα διορθωθούν.

 

Ο υπεύθυνος καθηγητής και δημιουργός του ιστότοπου

Γιώργος Μαλακούδης
Καθηγητής ΠΕ86 Πληροφορικής του ΓΕ.Λ. Ν. Μουδανιών

 

 

* βλ. fys-eye τεύχος 4, σελ.5, "10 Λόγοι για να ΜΗΝ αυτοκτονήσεις την σήμερον ημέραν!"