ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUROSCOLA

Δημοσιεύτηκε στις calendar_today 04-10-2018 από τον χρήστη account_circleΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ  στην κατηγορία  Βουλή των εφήβων - Ευρωπαϊκά προγράμματα

 Λέξεις  κλειδιά: Νέα Επικαιρότητα

print εκτύπωση  | 

Με αφορμή την προκήρυξη του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ EUROSCOLA 2018-19, η μαθήτρια Κούρτη Γεωργία του σχολείου μας που εκπροσώπησε πέρυσι το ΓΕ.Λ. Ν. Μουδανιών και όλη τη Χαλκιδική στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Euroscola 2017-18 στο Στρασβούργο, μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες της:

Ένας από τους στόχους που θέτει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καλλιέργεια της συλλογικής δράσης και της συνεργασίας ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται με την υλοποίηση προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν νέοι από όλα τα κράτη μέλη της, όπως είναι το Euroscola. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έφηβοι από τη Β' και Γ' Λυκείου εκπροσωπούν τη χώρα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Στις 25.01.2018 συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μαθητές και από τα 28 κράτη μέλη της Ευρώπης. Αρχικά, θέσαμε τους προβληματισμούς μας για τους στόχους που θέτει η Ευρώπη και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την υλοποίησή τους.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου με τη σειρά του έλυσε τις απορίες μας, αποσαφηνίζοντας τον ρόλο και τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών. Στη συνέχεια, οι νέοι Ευρωβουλευτές συγκρότησαν έξι ομάδες και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για θέματα που είχαν ήδη προετοιμάσει. Συζήτησαν μεταξύ άλλων για την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή στην Ευρώπη, για την ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους και την ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αυτό τον τρόπο, κάθε ομάδα κατέληξε σε μία απόφαση και την παρουσίασε στους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές, που κλήθηκαν συμβολικά να ψηφίσουν υπέρ ή κατά αυτής. Στο τέλος της ημέρας, οι υπεύθυνοι του προγράμματος παρακίνησαν τους νέους να καταθέτουν ενεργά την ψήφο τους στις δημοκρατικές διαδικασίες, αποφεύγοντας την αποχή.

 Χάρη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Euroscola, συνειδητοποίησα τη δημοκρατική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μέγιστη συμβολή της σε ζητήματα που αφορούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη και όχι μόνο. Φυσικά, η επαφή με τον τρόπο σκέψης άλλων λαών και οι νέες γνωριμίες, παρά τους αρχικούς φόβους για δυσκολίες στην επικοινωνία, μένουν αξέχαστες! Χρειάζεται, επομένως, να αυξηθεί ο αριθμός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε περισσότεροι έφηβοι να βιώσουν μια ανάλογη αξέχαστη εμπειρία!

Κούρτη Γεωργία


Διαβάστηκε  2298   φορές  |  Αξιολόγηση +2 (+2, -0)
  Μου αρέσει     Δε μου αρέσει