Χειρόγραφες σημειώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα στο διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε στις calendar_today 14-12-2011 από τον χρήστη account_circleΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ  στην κατηγορία  Απόψεις - Ενημέρωση - Προβληματισμοί

 Λέξεις  κλειδιά: Απόψεις Ενημέρωση Προβληματισμοί

Διεύθυνση Υπερσυνδέσμου : http://cudl.lib.cam.ac.uk/

To πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, επιτρέπει για πρώτη φορά την πρόσβαση, μέσω διαδικτύου, στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του Ισαάκ Νεύτων και ανάμεσα τους στο «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας) με χειρόγραφες σημειώσεις του.

Πατήστε εδώ για να τα δείτε

Ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός δίδασκε στο Κέμπριτζ και τουλάχιστον 4.000 σελίδες από το αρχείο του έχουν ψηφιοποιηθεί από το πανεπιστήμιο, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στο σημαντικό έργο του online.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και αρχεία άλλων σπουδαίων επιστημόνων όπως ο Δαρβίνος.

Για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στα πολύτιμα χειρόγραφα έως τώρα έπρεπε να ζητάει άδεια από το πανεπιστήμιο εξαιτίας της ευαισθησίας τους από τη φθορά του χρόνου. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει την αλληλουχία των σκέψεων του μέχρι να φτάσει στις ανακαλύψεις του καθώς και τις σημειώσεις του επιστήμονα. Ενδιαφέρον έχει και το σημειωματάριο που είχε μαζί του όταν το Κέμπριτζ ήταν κλειστό λόγω της επιδημίας πανώλης, το 1665.

Μετά τα κείμενα του Νεύτωνα σειρά θα έχουν του Δαρβίνου, του Έντμουντ Χάλεϊ, του Έρνεστ Ράδερφορντ και άλλων σπουδαίων επιστημόνων.

Πηγή: www.athenspress.gr


Διαβάστηκε  4024   φορές  |  Αξιολόγηση - (+1, -1)
  Μου αρέσει     Δε μου αρέσει