Ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων

Δημοσιεύτηκε στις calendar_today 24-05-2011 από τον χρήστη account_circleΜΑΛΑΚΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  στην κατηγορία  Απόψεις - Ενημέρωση - Προβληματισμοί

 Λέξεις  κλειδιά: Απόψεις Ενημέρωση Προβληματισμοί

Διεύθυνση Υπερσυνδέσμου : http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/episthmes/44-texnologia/5713-2011-05-23-18-49-31.html

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο ert.gr με πηγή το ΑΠΕ / ΜΠΕ.

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε στην ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μέσω οπτικής ίνας, με τη χρήση ενός μόνο λέιζερ, καθώς μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με συμμετοχή Έλληνα επιστήμονα, πέτυχε ρυθμό μεταφοράς της τάξης των 26 Τeraβits ανά δευτερόλεπτο. Μια τέτοια ασύλληπτη ταχύτητα, για παράδειγμα, επιτρέπει τη μετάδοση όλων των πληροφοριών που περιέχονται στην τεράστια Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, μέσα σε μόλις δέκα δευτερόλεπτα.

Η νέα τεχνική αξιοποιεί ένα μαθηματικό «εργαλείο», τον λεγόμενο «ταχύ μετασχηματισμό Φουριέ», που επιτρέπει να διακριθούν περισσότερα από 300 ξεχωριστά χρώματα σε μια ακτίνα λέιζερ, σε κάθε ένα από τα οποία μπορούν να κωδικοποιηθούν και να μεταφερθούν, εκ παραλλήλου, ξεχωριστές πληροφορίες. Στα πρώτα στάδια της οπτικής τεχνολογίας, ήταν δυνατό να ενσωματωθούν πληροφορίες μόνο σε ένα χρώμα, αλλά, τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες πρόοδοι, που συνεχώς αυξάνουν τον όγκο και την ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Φρόϊντε του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό φωτονικής «Nature Photonics». Ανάμεσά τους βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής Δρ. Περικλής Πετρόπουλος, του Κέντρου Ερευνών Οπτοηλεκτρονικής του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία.

Αν χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα πολλά λέιζερ για την αποστολή δεδομένων μέσω οπτικής ίνας, η ταχύτητα μπορεί να αυξηθεί θεαματικά και ήδη έχει επιτευχθεί πειραματικά η ταχύτητα των 100 terabits το δευτερόλεπτο. Όμως χρειάστηκαν γι’ αυτό 500 λέιζερ, πράγμα που καθιστά την όλη διαδικασία απαγορευτικά δαπανηρή για εμπορική αξιοποίηση. Η νέα μέθοδος καταφέρνει να επιτύχει ταχύτητες-ρεκόρ με την χρήση μόνο ενός λέιζερ, πράγμα που την καθιστά πρακτικά αξιοποιήσιμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό η νέα τεχνολογία να ενσωματωθεί σε ένα μικροτσίπ πυριτίου, που θα βγει στην αγορά κάποια στιγμή στο μέλλον.


Διαβάστηκε  5223   φορές  |  Αξιολόγηση +6 (+14, -8)
  Μου αρέσει     Δε μου αρέσει