Γκριγκόρι Πέρελμαν, o μαθηματικός που αδιαφορεί για τις τιμές

Δημοσιεύτηκε στις calendar_today 19-05-2011 από τον χρήστη account_circleΜΑΛΑΚΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  στην κατηγορία  Απόψεις - Ενημέρωση - Προβληματισμοί

 Λέξεις  κλειδιά: Απόψεις Ενημέρωση Προβληματισμοί

Διεύθυνση Υπερσυνδέσμου : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_25/03/2010_395386

Αναδημοσίευση από εξωτερικό σύνδεσμο: kathimerini.gr

 

Γκριγκόρι Πέρελμαν, o μαθηματικός που αδιαφορεί για τις τιμές

Γκριγκόρι ΠέρελμανΟ 44χρονος Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν έχει χαρακτηριστεί ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο» και όχι άδικα. Χάρη σε εκείνον, γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Η εν λόγω πληροφορία μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση.

Ωστόσο, ήταν η βάση της περίφημης Υπόθεσης του Πουανκαρέ, ενός από τα επτά μεγάλα προβλήματα των μαθηματικών, που παρέμεναν ανεπίλυτα έως και την αρχή του αιώνα μας. Με σημειώσεις του που ανάρτησε το 2002 στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κορνέλ, ο Πέρελμαν απέδειξε την περίφημη «Υπόθεση», η οποία είχε διατυπωθεί το 1904 από τον ομώνυμο Γάλλο μαθηματικό.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η Υπόθεση του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να ελέγξουν την εγκυρότητα της 500 σελίδων απόδειξης του Πέρελμαν.

Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.

 

Μπορείτε ακόμη να διαβάσετε σχετικά:

 


Διαβάστηκε  6326   φορές  |  Αξιολόγηση +10 (+51, -41)
  Μου αρέσει     Δε μου αρέσει